Rasen Ragdoll grundades i USA på 60-talet av Ann Baker. Stammodern hette Josephine och var en vit katt med lång päls. Från henne härstammar 2 linjer "lightside" och "darkside" vars korsningar utgör grunden för dagens Ragdoll. Till Sverige kom första Ragdollen Such Fun Misty Knight 1991 från England importerad av Maria Staaf. Idag är Ragdollen Sveriges snabbast växande ras. Den är omåttligt populär!

En ragdoll är en mycket social katt som vill vara med, och gärna möter dig vid ytterdörren. Den följer dig från rum till rum för att inte missa något. Likt en hund ligger den gärna i rummets mitt och iaktar det som händer. Den lämpar sig bäst som innekatt med sitt lugna, trevliga, lite lata sätt. Ragdollen passar bra ihop med andra djur och är oftast mycket tålmodig med små barn. Man kan lätt uppfatta Ragdollen som lite klumpig eller inte lika graciös som många andra raser. Det är en del av Ragdollens charm! Precis som att sova på rygg med benen utspretade eller att bli helt lealös då den lyfts (trasdocka=ragdoll) :-)

Ragdollen är en stor bastant katt med lång muskulär kropp. För den skull inte fet, och man får se upp med mat då den ofta är matglad. Pälsen är halvlång till lång, silkig och ska kännas sval som "kallt porslin" vid beröring. Svansen ska vara lång och buskig. Katten ska ha brett huvud med ett platt parti mellan öronen och välvd panna, rundade kinder, en välmarkerad haka och en rak nos med en mjuk böj vid basen. Ögonen ska vara så djupt blå som möjligt. Öronen ska vara breda och sitta brett isär samt vara mjukt "tiltade" framåt.